Intresserad ?

Är detta något som tilltalar dig, som värnar om Kristianstads stadskärna, hör gärna av dig. Allt för vår stad Kristianstad.
levandekristianstad@gmail.com

måndag 19 december 2016

Vad händer i Kristianstad?

Hur är dialogen i Kristianstad med kommuninvånarna och kommunledningen angående Kristianstads centrum?

Hur reagerar Handelsstaden (Fastighetsägarna, Handelsföreningen Kristianstads Kommun)?

Varför regerar inte Fastighetsägarna och Handelsföreningen med 2/3 majoritet kraftfullare i samarbetet med Kristianstads Kommun utåt med en dialog med kommuninvånarna och besökarna i Kristianstads centrum?


Läs här en mycket relevant artikel, om hur Kristianstads centrum upplevs
KB: "Kristianstad riskerar att stå utan butiker"
"Handlarna i centrum klarar inte fler grävarbeten och avspärrade gator. Det skriver handlaren Måns Persson, 26, i ett brev till kommunen.

Måns Persson driver Ohlssons ost på hörnan av Östra Storgatan och Tivoligatan tillsammans med sin far och lillebror.

Butiken har legat på platsen sedan 1932 och familjen Persson tog över rörelsen i början av 90-talet.

I onsdags skickade Måns Persson ett brev till kommunen. På tre sidor beskriver han en lokal handlares verklighet under året som gått.

I skrivelsen tar han upp att antalet besökare i innerstaden har minskat. Det största problemet är tillgängligheten, enligt Måns Persson.

– Jag förstår att det måste grävas för stadens utveckling, men dagligen hör jag kunder säger "det grävs ju överallt".

Han poängterar att han inte vill framstå som bitter, utan vill mer konstatera vad stadens grävarbeten har inneburit för familjens butik. Efter bygget av rådhuset, Galleria Boulevard och nya busslänken såg han fram emot 2016 som ett stilla år. Men under våren började det grävas igen på Östra Vallgatan mot Södra Kasern. Det var fjärrkyla som skulle dras till fastighetsägare.

– Vi fick kanske besked någon månad innan. Det är rätt kort framförhållning.

Arbetet utanför ostbutiken drog igång vid studentveckan och pågick, enligt Måns Persson, till midsommar. Två viktiga veckors omsättning blev lidande och efter arbetet gjordes gatan inte helt i ordning.

– Det saknades linjemarkeringar och kullersten på Östra Storgatan och Tivoligatan.

Stensättarna kom först i november - fem månader senare. Då började Måns Persson bli orolig för att slutarbetet skulle påverka handeln inför julen. En tid då en tredjedel av årsinkomsten dras in. Han sökte C4 Teknik med önskemål om att stenläggningen skulle skjutas upp till efter högtiden.

Telefonisten förstod problematiken och lovade att någon skulle återkoppla till honom, vilket inte skedde, säger Måns Persson. Han hörde av sig efter några veckor och blev lovad återkoppling igen, vilket inte skedde då heller.

I stället drog stenläggningen igång i första adventsveckan.

– Halva gatan spärrades av. Sista stenen kom på plats samma vecka, men skyltarna som stängde av parkeringen lämnades kvar.

Julskyltningshelgen passerade och enligt Måns Persson minskade antalet kunder markant jämfört med samma period förra året.

Till slut plockades skyltarna bort och Tivoligatan blev åter öppen - delvis. För att i slutet av november drog ett renoveringsarbete - dock inte kommunens - igång av det gamla telehuset vilket innebar nya avspärrningar och borttagna parkeringsplatser.

– Och samtidigt godkänner kommunen ett endagars renoveringsarbete vid Kong Christian den 14 december, vilket medför att 90 procent av alla parkeringsplatser är borta just den dagen. Vanligtvis står vi utan cirka 60 procent av parkeringsplatserna runtomkring oss.

Åter igen understryker Måns Persson att han egentligen inte vill klaga eller verka bitter. Men han anser att verkligheten talar sitt tydliga språk.

– Vår butik har den extrema lyckan att ha en gedigen och trogen kundkrets, men med VA-arbetena som drar igång i gågatorna till våren så finns det butiker som inte kommer att klara det. Det vet jag.

Vad hoppas du kommunen ska svara på ditt brev?

– Jag skrev inte för att få svar, utan för att de som sitter i rådhuset ska få veta hur det ser ut för oss. Vi har jobbat i ständig uppförsbacke i flera år. Jag hoppas att jag visat att Kristianstad riskerar att få en innerstad utan butiker om det fortsätter så här."


___________________________  
Vi har placerat bloggen Dialog Kristianstad i Kristianstad bloggkartan.se

Läs även andra bloggares åsikter om : , , , , , , , , , , , , , , , , , , Powered by Disqus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du är välkommen att skriva en kommenterar om vad du tycker om ovanstående inlägg.